dissabte, 12 d’abril del 2014

La Segarra, pedalant entre castells.

Ruta 365 dels Castells de la segarra amb bicicletaLa Segarra, pedalant entre castells.

Magnífica ruta de poca dificultat pels camps de la Segarra, pedalant entre petits pobles, envoltats de camps de cereals, oliveres, ametllers i alzineres. Per un territori força planer, ideal per a fer amb la família o amics, la ruta és una sorprenent descoberta d’un munt de torres i castells –alguns visitables– entre moltes altres sorpreses.


Ruta de 3 dies.

Per gaudir del descobriment d’una bona dotzena de castells (l’Aranyó, Castellmeià, Malgrat de la Segarra, Ratera...), la ruta inclou, a més, la visita guiada(1) als castells de Les Sitges, Florejacs, Les Pallargues, Concabella i Vicfred  (o Montfalcó Murallat, si s’escau). Val a dir que La Segarra va ser, a les acaballes del S.X, terra de frontera entre el mon musulmà i la “Catalunya Vella”, propiciant la construcció arreu del territori d’un gran nombre de torres i castells, alguns dels quals han perdurat encara fins als nostres dies. N’hi ha que  han esdevingut amb els anys grans palaus senyorials, d’altres s’han convertit en notables edificis civils i d’altres han romàs gairebé oblidats al pas del temps.

La ruta inclou també una visita guiada a la ciutat de Guissona, coneguda per les seves restes romanes i la descoberta de molts indrets de gran interès turístic de la població i les rodalies.

Val a dir que es transcorre per més d’una vintena de petits poblets que en molts casos conserven encara l’estructura de vila medieval. N’hi ha que fins i tot romanen com a vil·la emmurallada o bé conserven algunes de les muralles a redós del castell. Són pobles on la vida rural es manté tot sovint molt viva i constant. Entre conreus de cereals, bonics camps d’ametllers i deliciosos bosquets de roures i alzines i algunes pinedes, els camins són sempre fàcils i amples, amb pocs desnivells i, fins i tot, a vegades, asfaltats.

Dia 1
Cervera – Ossó de Sió.

38,56 Km
325 m. desnivell acumulat.

El primer dia, havent sortit de Cervera –Punt de Trobada– la ruta recorre gairbé 30 km al llarg del matí gaudint dels paisatges més aspres però planers de la Segarra, de castell en castell (amb algunes visites guiades) fins a dinar en una petitona però acollidora fonda. A la tarda, una darrera visita guiada a un darrer castell i ja ens apropem a l’allotjament: una bonica típica masia catalana, bellament restaurada, a les afores de Ossó de Sió, on podreu tenir accés a una singular Piscina Municipal en forma de platja(2).

Dia 2.
Ossó de Sió – Palouet.
33,17 Km393 m. desnivell acumulat.

Ruta 365 dels Castells de la segarra amb bicicletaDesprés d’esmorzar ens esperen dos magnífics castells que visitarem amb calma, mentre poc a poc els petits boscos d’alzines i pinedes van substituint els camps de cereals. Els turons són una mica més alts, les valls més profundes i la ruta és en principi un pel més exigent.

El segon dia gaudireu de l’allotjament en un magnífic edifici, originàriament un castell i actualment convertit en hostal, amb excel·lents serveis i comoditats (com la piscina pròpia climatitzada). 

Dia 3.
Palouet – Cervera.
29,45 Km484 m. desnivell acumulat.

Havent esmorzat, ens espera una petita ascensió en Btt per anar a veure un petit castell privat. A partir d’aleshores, la ruta serà majoritàriament de baixada, passant per Sant Guim de la Plana, un dels pobles més bonics de la comarca. Des d’allà, després de  descobrir un parell de castells assolirem, finalment, un petit poble totalment emmurallat.

Tot seguit, dinar a Cervera i fi de ruta.


RUTA 3 DIES
Km.
Desnivell Acumulat
DIA 1






Matí
29,28

200,00


Tarda
9,28

125,00


TOTAL
38,56
325,00
DIA 2






Matí
23,77

303,00


Tarda
9,40

97,00


TOTAL
33,17
400,00
DIA 3






Matí
29,45

484,00


Tarda
0,00

0,00


TOTAL
29,45
484,00
TOTAL 3 DIES

101,18

1.209,00

La ruta de 3 dies inclou:

-      Guia titulat durant tot recorregut.
-      Vistes guiades als castells i a la ciutat romana d´Iesso.
-      Vehicle d’assistència durant els 3 dies (mínim 6 persones)(3).
-      Transport de l’equipatge dels participants d’allotjament en allotjament.
-      Esmorzar, dinar, sopar i allotjament del 1r dia; esmorzar, dinar, sopar i allotjament del 2n dia; esmorzar i dinar del 3r dia.
-      Accés a la piscina / spa o similar si n’hi ha al punt d’allotjament o rodalies.
-      Assegurança de viatge (accident i responsabilitat civil)
-      Servei de guia o traducció en anglès / francès en les visites a castells, museus i la majoria de llocs d’interès.

Gepi un dels guies 365  titulats de btt a la ruta dels Castells de la Segarra
En resum, és una ruta relativament fàcil (101 km entre els 3 dies) i de poc desnivell acumulat (1.200 metres en total; 400 metres de desnivell acumulat de promig per dia) per a gaudir de la singular bellesa de l’entorn, dels paisatges gairebé aturats en el temps, de l’extraordinària gastronomia de les diferents fondes i restaurants locals, tot pedalant per un territori poc abrupte i extraordinàriament tranquil; un territori pausat per l’home al llarg dels segles...

Notes:
(1).     Les visites guiades als castells són en funció del nombre de participants i la disponibilitat dels propietaris. Essent la majoria dels castells privats, l’organització no pot garantir la visita a tots els castells visitables. 
(2).     L’accés a la piscina municipal és només durant els dies i els horaris en que aquesta romangui oberta.
(3).     Cal un mínim de 4 i un màxim de 12 persones. El transport d'equipatge es realitzarà en tots els casos. El vehicle d’assistència només si es hi ha un mínim de 6 persones.

Tot inclós des de 264€

Més informació 
marc@triskel365.com
Tlf: 938 725 901


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada